« Takaisin uratarinoihin

Tuukka Mönkköselle vastuuta jo opiskeluaikana

Sähköalalla on hyvin töitä myös korkeakoulutetuille, tietää Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa energia- ja sähkötekniikkaa opiskeleva Tuukka Mönkkönen, 23. Vastikään energiatekniikan kandin paperit saanut nuorukainen on edennyt opintojen ohessa jopa poikkeuksellisen nopeasti vastuullisiin tehtäviin Exsane Oy:llä.

– Työskentelin tässä konsernissa jo ennen yliopistoa. Yliopistoaikana olen jatkanut korkeamman tason tehtävissä ja yhä kasvavalla vastuulla, projektien työnjohdossa työskentelevä Mönkkönen sanoo.

Jo ensimmäinen yliopistoaikainen kesätyö oli laatu- ja ympäristöjärjestelmän laatiminen Exsane Oy:lle projektipäällikön tittelillä. Aikaisemmin hän oli ollut kesätöissä samaan Iivari Mononen -konserniin kuuluvassa PrimaTimber Oy:ssä.

-Tämä on sellainen yritys, joka antaa aina mahdollisuuden, jos näyttää siltä, että sen ansaitsee. On tosi palkitsevaa olla töissä, Mönkkönen sanoo.

 

Takana kaksoistutkinto

Kaksoistutkinnon suorittanut Mönkkönen on peruskoulutukseltaan ylioppilas ja sähkö- ja automaatioasentaja.

-Halusin opiskella myös jotain käytännönläheistä lukion rinnalle. Sähköalan valitsi muun muassa hyvän työllisyystilanteen vuoksi, hän kertoo.

Sähköasentajan työkokemusta kertyi lähinnä kesätöistä, sillä Mönkkönen pääsi jatkamaan opiskeluja suoraan valmistumisen ja armeijan jälkeen.

 

Hyvä laskupää ja käytännön osaaminen

Sähköalan opiskelua teknillisessä yliopistossa Mönkkönen suosittelee fysiikasta ja laskemisesta kiinnostuneille, joilla on kuitenkin näkemystä myös käytännön asioihin.

-Ei riitä, että on kiinnostunut vain siitä, miten joku laite toimii. Pitää olla kiinnostusta myös taustalla oleviin ilmiöihin, hän sanoo.

Kandintyönsä hän teki Exsanelle, mutta diplomityön aihe on vielä auki. Verkostoalan lisäksi Mönkköstä kiinnostaa sähkönkäytön ja energiantuotannon sujuva yhdistäminen.

-Projektiluonteinen työ kiinnostaa. Siinä on aina uudet haasteet ja uudet kuviot uusissa paikoissa. Ei olla aina samalla laitoksella puurtamassa.